Wednesday, December 5, 2012

5th December - the Sound of Christmas - Spicasmagoria Advent Calendar

Today I was at a Christmas carol concert at the Turku Concert Hall to see and hear the Great Helsinki Swing Big Band and the New York Voices ensemble perform. That's why I'd like to introduce some of my personal favorite Christmas songs.
This post contains some religious and Christian opinions and ponderings, just so you know. :3 I study theology after all, so this is a part of my life too. I'm not a very narrow-minded person, though. I'm not offended even if you don't share same beliefs and viewpoints with me.

Because Blogger isn't working all that smoothly for me right now, and won't let me post embedded videos, I'll only add the videos of the songs as links. I'll update them so that you can watch them straight from my blog as soon as blogger is working better again.

----

Tänään olin kuuntelemassa joulukonserttia Turun konserttisalissa. Great Helsinki Swing Big Band ja New York Voices ensemble esiintyivät ja siksi innoistuin esittelemään teille muutaman suosikki-joululauluni.
Tämä postaus sisältää hieman uskonnollista ja kristillistä pohdiskelua, ihan vain ilmoittaakseni siitä näin etukäteen. :3 Opiskelen teologiaa joten tämä on osa elämääni myöskin. En kuitenkaan ole kovin ahdasmielinen eli vaikka et jakaisi samoja mielipiteitä kanssani tai olisi kiinnostunut uskonnosta niin en ota sitä itseeni. ;-)

Koska Blogger ei oikein suostu toimimaan minulla tällä hetkellä, eikä anna minun ladata tekstiin upotettuja videoita, postaan videot kappaleisiin vain linkkeinä nyt ja päivitän sitten videot näkymään suoraan blogistani kun Blogger lakkaa oikuttelun.


I Wonder as I Wander A beautiful Christmas carol. It's a religious song, but even if you're not all that religious please give it a chance. I like the atmosphere and the slight melancholic but mysterious feeling this song gives me, almost like Christian meditation.Kaunis joululaulu. Se on uskonnollinen, mutta vaikka et olisikaan kovin uskovainen niin anna tälle silti mahdollisuus. Pidän kappaleen tunnelmasta ja pienoisesta melankolian ja mysteerillisyyden tunteesta, jonka se antaa. Ei ole kuitenkaan mikään itkuvirsi kuin useimmat suomalaiset perinteiset hartaammat joululaulut. Tässä on jotain samaa kuin kristillisessä meditaatiossa.

Lauluyhtye Rajaton - Joulun Neiet "The Maidens of Christmas" - A finnish song telling a story about three maidens who descend from Heaven on Christmas night to give poor people presents. Has a folk-music like of feel to it. The lyrics make me think of Finnish folk-lore and mythology.Hieman "pakanallisen oloisempi" joululaulu. :-D Tässäkin on kiva tunnelma, varsinkin alussa ja tykkään sanoista, se on jotenkin arvoituksellinen. Tulee mieleen suomalaisen kansanuskonnon mytologia.

We Three Kings of Orient Are by the Beach Boys A bit embarrassing to admit, but I like the version of this song by the Beach Boys the best. ^___^;;; I'm really interested in the legend of the Three Wise Men and the Christmas star and this is one of the best Christmas carols of them.Hiukan noloa myöntää, mutta tyksin tästä Beach Boysien laulamasta versiosta eniten... ^___^;;; Olen hyvin kiinnostunut kolmen tietäjän ja joulutähden legendasta ja tämä on minusta yksi parhaita niistä kertovista joululauluista.

Ave Maria - The Priests Well, I've never really considered Ave Maria as a Christmas song because it's basically the Hail Mary -rosary prayer and thus it's not only for Christmas. Although I belong to the Finnish evangelical lutheran church, I'm fascinated by the way the Roman-Catholics see Saint Mary and their veneration towards Mary and their theological discussion about the Mother of God... I think we should appreciate Her more in our church too~
Also, the rosary-mystique is very interesting in my opinion so that's why I like this song too.

I really like The Priests, by the way, the three Irish Roman-Catholic priests that suddenly rose to public knowledge for their talent in singing. I think they have amazing voices and remarkably joyous attitude towards singing and music.En oikeastaan ole koskaan ajatellut että Ave Maria olisi varsinaisesti joululaulu, vaikka sitä tiuhaan joulunalla soitetaankin. Lauluhan koostuu periaatteessa Terve Maria, armoitettu-rukouksesta, joten se kävisi minusta soitettavaksi muutenkin kuin vain joululauluna.
Vaikka kuulunkin Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon, minua kiehtoo roomalaiskatolisten näkemys Pyhästä Mariasta ja heidän teologinen oppinsa Mariasta Jumalan Äitinä.
Myöskin rosario-mystiikka (eli rukousnauha-mystiikka) on minusta hyvin kiinnostavaa, joten pidän Ave Maria rukouksesta ja laulusta siinäkin mielessä.

Tykkään muuten tosi paljon The Priests-yhtyeestä, jossa kolme irlantilaista katolista pappia laulaa uskonnollisia lauluja. Heillä on tosi iloinen asenne laulamiseen ja musiikkiin, joten heidän kappaleensa ovat varsin kaukana mummojen ammuvainaan nuotilla laulamasta virsilaulusta, joka useimmille tulee sanasta "uskonnollinen musiikki" mieleen.

---

It's already 6th of December, by the time I'm writing this, but I've had some problems with my internet connection today so that's a passable excuse, I think... ;-D  What kind of Christmas songs do you listen to, what are your personal favorites? Do you like Christmas music? Why/why not?I'd love to hear your opinions and maybe learn to know new favorite songs too! :3

Tätä kirjoittaessa on jo kuudes joulukuuta, mutta nettiyhteyteni on takkuillut tänään joten minusta se on käypä syy, hehe. ;-D
Millaisia joululauluja te kuuntelette, mitkä ovat teidän suosikkejanne? Vai pidättekö ollenkaan joulumusiikista ja joululauluista? Miksi/miksi ette? Olisi kiva kuulla ihmisten mielipiteitä ja ehkä löytää uusia lempijoululauluja. :3

UPDATE  6th December: Today Blogger seems to be working properly so I added the videos~
----
PÄIVITYS kuudes joulukuuta: Tänään Blogger näyttää toimivan kunnolla joten lisäsin videot~


4 comments:

 1. joulumaa ja lumiukon tunnari walking in the air , siis ihan originalina. ( en tykkää nightwish:istä .. )
  ja vaikka tämä on nyt niin kuultu niin myös ;
  last christmas. :)
  itsekkin pidän katollisen kirkon rukousnauha-mystiikasta ja siksi keräilen rukousnauhoja.
  niistä lempparini on rosary of tears ,
  ( http://www.therosarylady.com/OLTearschaplet.jpg ja http://www.rukousnauha.com/tuotteet.html?id=8/18 )
  ehkä juuri siksi , että pidän tuosta soikiosta muodosta , ei perus risti , ja koska siinä uskonnollisuus ei ole niin huomattavissa. en siis pidä itseäni ateistina vaan elän vapaata uskontoa eli otan parhaat palat kaikista uskonnoista jättäen pois ne osat mistä en pidä. kunnioitan jokaista uskontoa. ja minulle nuo rukousnauhatkaan eivät ole vain koruja tai muotia , pidän niitä ns. suojelusamulettina joista saan kiperässä tilanteessa uskoa itseeni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, nuo ovat kivoja lauluja myöskin. Itse tykkään Lumiukosta niin perinteisenä kuin Nightwish-versionakin. :3

   Hei, mielenkiintoista tietää että sinäkin pidät rukousnauhamystiikasta. :3 Tuo rosary of tears on kaunis ja pidän erityisesti siitä rukousteologiasta, joka siihen liittyy eli Marian äidinroolin ja surun kautta Kristuksen muistelemista ja rukoilemista.
   Muutenkin tykkään näistä "mystisemmistä" puolistakin kristinuskossa, joista harvempi tietää, koska niitä ei niin korosteta evankelis-luterilaisessa traditiossa.

   Tuo rukousnauha-kulttuuri on minusta myös mielenkiintoinun "liittymäkohta" buddhalaisuuden kanssa, koska sielläkin käytetään rukousnauhoja ja erilaisia mantroja ja sutranlukemista kristillisen rukouksen tyyliin.
   Minulla on - tai oli - myös buddhalainen rukousnauha, ja täytyy myöntää että pidin sitäihan puhtaasti koruna sen kauneuden vuoksi. :-D Tosin nauha katkesi kun käytin sitä niin paljon ja nyt se on enää kasa irtonaisia jadehelmiä.. pitäisi koota uudestaan kasaan.

   Tuo on muuten mielenkiintoista, että pidät rukousnauhaa suojelusamulettina~ Itse ostin matkoilla eräästä luostarista Pyhä Kristoforos -amuletin, matkustavaisten suojeluspyhimyksen siis. Tarkoituksenani on ollut pitää sitä mukana matkalla suojelusamulettina, mutta olen kyllä ihan tyystin unohtanut pitää sitä mukana... ^___^;;;

   Vaikka olenkin kristitty niin minua kiinnostavat kovasti myös muut uskonnot ja uskomukset aina vanhoista kansanuskoista maailmanuskontoihin ja new ageen.

   Delete
  2. itse erosin kirkosta kun täytin 18 , eli tällä hetkellä en kuulu mihinkään uskontoon , mutta kuten sanoin niin en ole ateisti. esim. uskon kyllä jumalan olemassa oloon , mutta uskon myös kaikkien muidenkin uskonnollisten jumalien olemassaoloon. jumalat ovat elossa ihmisille joka heihin uskoo , eli esim. meidän tuntemamme jumala on elossa kristinuskoisille , kun taas muut jumalat muihin uskontoihin uskoville , mutta ne ovat kaikki siis olemassa. en halua istuttaa itseäni mihinkään yhteen jumalaan tai uskontoon , joten sanon uskovani kohtaloon ja siihen että kaikella on tarkoituksensa.
   se miksi ehkä eniten uskonnoista kunnioitan katollista johtuu siitä , että filippiineillä se on pääuskonto ja pidän juurikin tuosta marian kunnioittamisesta. kultani on katollinen , vaikka hänelläkin on siitä oma versionsa , eli ei puhtaasti usko kaikkeen katollisuuteen kuuluvaan esim. paaviin.
   kunnioitan syvästi sitä katollisuudesta periytyvää lakia filippiineillä , että avioero ei ole sallittua. suomalaisena minulla on suomalaisen oikeudet , kun menen naimisiin eli saan ottaa avioeron , mutta kultani ei saa ottaa minusta avioeroa. ja jotta hän saa mennä uudelleen naimisiin avioeron jälkeen , minun täytyy mennä uudelleen naimisiin ennen häntä. eli hän ei koskaan saa mennä uudelleen naimisiin , jos minä en mene. mutta syy miksi kunnioitan avioero lakia on se että se saa ihmiset miettimään enemmän kenen kanssa menevät naimisiin , koska nykypäivänä siitä on tullut ihan samanlaista kuin seurustelu ; erotaan ihan yhtä helposti. itselleni se on todella tärkeää sanoa vain kerran elämässä " i do ". minua voi pitää tässä aiheessa hieman vanhanaikaisena mutta onhan se lupaus pysyä yhdessä niin myötä- kuin vastoinkäymisissä.

   Delete
  3. Näistä asioista on aina hauska keskustella ja kuulla muidenkin mielipiteitä ja ajatuksia, joten kiva kun innostuit kertomaan näkemyksiäsi. :-)

   Roomalaiskatolinen kristillisyys kiehtoo minuakin, vaikka siinä on paljon sellaisia asioita, joista en ole yhtä mieltä heidän kanssaan. Itse kunnioitin syvästi aiempaa paavia Johannes Paavali toista paavina sekä hänen uudistushenkistä työtään katolisessa kirkossa. Paavius instituutiona on mielenkiintoinen, mutta on jotenkin vaikeaa näin luterilaisena liittyä siihen ajatusmalliin, että paavi olisi Kristuksen sijainen maan päällä.

   Olet kyllä oikeassa siinä, että nykyisin avioliittoja solmitaan ja varsinkin rikotaan hieman liian kevein perustein. Tosin jossain mielessä kyllä kannatan sitä että avioeron ottaminen ei ole ylitsepääsemättömän vaikeaa, etenkään naisen kannalta, koska joidenkin elämäntilanteissa yhteiselo ei vaan aina onnistu.
   Yleensäkin olisi kiva, jos ihmisten arvomaailmassa perheen kunnioitus ja arvostus nousisi korkeammalle tasolle.

   Minusta on kyllä ihan kunnioitettavaa, että haluat sitoutua pysyvästi puolisoosi jonka kanssa menet naimisiin. :-)

   Delete