Saturday, December 14, 2013

St. Lucy Memorial Day - Spicasmago Advent Calendar 13


St. Lucy is an italian saint and martyr who is probably best known and venerated here in Scandinavia.

The memorial day of St. Lucy is one of the very few feast days that has retained its place even in the lutheran countries that don't usually celebrate the memorials of saints. It is believed that the shortness of the daylight time during winter here in the North has affected the popularity of St. Lucy, a saint said to have brought light and food to the poor.

To Finland, the St. Lucy memorial day celebration has been adopted from Sweden and it is part of both of our countries Christmas tradition.

---

Pyhä Lucia on italialainen pyhimys ja marttyyri, joka on luultavasti parhaiten tunnettu ja kunnioitettu täällä Scandinaviassa.

Lucianpäivä on yksi harvoista pyhäpäivistä, jotka skandinaavisissa luterilaisissakin maissa ovat säilyttäneet pyhimykseltä perityn nimensä. Lucianpäivää on vietetty eri puolilla eri tavoin satojen vuosien ajan, mutta sen viettäminen siten kuin nykyisellään tunnemme, on alkujaan 1900-luvun alusta. Nykyinen perinne on siis verrattain nuori, vaikka Lucianpäivää onkin vietetty jo satojen vuosien ajan.

Erään käsityksen mukaan Lucianpäivän vietto nykyisellään on saanut alkunsa länsi-Ruotsista, Värmlannista ja sieltä levinnyt muualle Ruotsiin. Ruotsista puolestaan Lucianpäivän juhlimisperinne on levinnyt meille Suomeen. On uskottu, että Lucian suosio pohjoisessa johtuu meidän pitkistä pimeistä öistämme talvisin ja legendan mukaan Lucia toi ruokaa ja valoa köyhille.

[Warning, slight gore from this onward! If you are sensitive, please stop reading now!!!]

[Varoitus! Hieman gorea tästä eteenpäin! Jos olet herkkä, lopeta lukeminen tähän!!!]There are many versions of how the legend of St. Lucy goes and this is one of them. Lucy was a young girl who was born to a noble family in the year 283 in Syracuse which was a part of the Roman empire at the time. Lucy had consegrated her virginity to God and she wanted to help the poor, using the money that was to be offered as her dowry.

Unfortunately, Lucy had already been promised to a son of a pagan family and he wouldn't have none of what Lucy had been planning. As he had thought that Lucy had extraordinary beautiful eyes, Lucy gouged her own eyes out and offered them to her betrothed on a plate in order to make him lose interest in her. (One version of the legend states that God gave her new, even more beautiful eyes though.)

The young man gave her in (Christians were persecuted in Rome during the time) and she was executed as a martyr for her faith.

Have a pleasant St. Lucy Memorial Day! ^__^

---

On olemassa monia eri versioita siitä miten Pyhän Lucian legenda menee ja tämä on yksi niistä. Lucia on nuori tyttö, joka oli syntyisin korkeasukuisesta perheestä vuonna 283 Syracusassa, joka kuului Rooman valtakuntaan tuohon aikaan. Lucia oli kääntynyt kristinuskoon ja luvannut säilyttää neitsyytensä. Hän halusi auttaa köyhiä ja käyttää siihen rahat, jotka oli tarkoitettu hänen myötäjäisiään varten.

Lucia oli tosin luvattu jo pakanaperheen pojalle vaimoksi, ja tämä poika ei ollut yhtä innostunut Lucian suunnitelmista. Koska poika oli pitänyt Lucian silmiä erityisen kauniina, Lucia kaivoi omat silmänsä irti päästään ja antoi ne kihlatulleen lautasella jotta tämä menettäisi kiinnostuksensa häneen. (Eräs versio legendasta tosin jatkaa tästä että Jumala antoi hänelle uudet silmät myöhemmin koska hänen uskonsa oli niin vahva.)

Nuori mies antoi Lucian ilmi siitä että hän oli kristitty (kristittyjä vainottiin Roomassa tuohon aikaan) ja hänet mestattiin. Punainen nauha joka edelleen nähdään Lucian puvussa Lucia-kulkueen Lucialla on marttyyrikuoleman symboli.

Hyvää Lucianpäivää näin jälkijunassa! ^__^

2 comments:

 1. Vaikuttava kuva Luciasta tarjoamassa silmiään. Paitsi tyylillisesti, myös siitä syystä että tiedän, miten haluttomia jotkut nuket ovat kannattelemaan yhtään mitään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe, kiitos paljon. :)
   Kuvan rajauksesta huolimatta Arcady todella kannattelee silmälautasta itse. Se vaati tosi paljon tasapainoharjoittelua minun osalta mutta aika näpsäkästi tämä neito kuitenkin posettaa käsiään. <3

   Delete