Monday, December 22, 2014

Advent Calendar - Doors 20&21 - Heartfelt Christmas


Floyd decorating the Christmas tree. My dolls are better prepared for Christmas than me! I thought I'd have time to arrange all the stuff I brought from my parents' to my apartment before Christmas... but now I just have boxes laying all around my living room and I'm too exhausted to do anything about it. *sigh*
I'll spend Christmas at my parents' place so maybe it won't be a problem that my apartment isn't all that tidy for holidays. (It irks me though.)

---
Floyd koristelee jo joulukuusta. Nukkeni taitavat olla paremmin valmistautuneita jouluun kuin minä! Luulin että minulla olisi aikaa ennen joulua järjestellä tavarat joita toin vanhempieni luota asunnolleni. Mutta nyt minulla on vain iso kasa laatikoita olohuonetta täyttämässä enkä jaksa tehdä niille mitään. *huokaus*
Noh, vietän joulun vanhempien luona, joten ehkäpä ei ole niin suuri ongelma että kämppä ei ole ihan tip top kunnossa. (Tosin se ärsyttää minua.)
Oh well, sometimes it might be better to take a break from the hassle of Christmas preparations. That's why Aobaca and me went to Tuomasmessu (a mass named after Thomas the apostle), which is a different kind of mass than the regular sunday morning masses of the Finnish evangelical-lutheran church. It's arranged mostly by volunteers and the music is more modern-sounding than the hymns sung during a sunday morning mass.

This was my first time at the Thomas-mass so this was an interesting experience to me. Personally I kind of prefer the traditional masses and hymns, I'm a bit old-fashioned that way. But I think it's good to have a variety of ways to hold a mass. It seems that the Thomas-mass speaks to a lot of people because the churches are always full when they are held.

(The picture is taken before the mass started. I have enough reason not to photograph toys during mass. ;) )
---
Noh, toisaalta on mukavaa ottaa pieni tauko kaikesta jouluvalmistelu-tohinasta. Siksi Aobaca ja inä menimme Tuomasmessuun, joka on hieman erilaisempi kuin tavalliset sunnuntai-aamun jumalanpalvelukset. Tuomasmessun järjestäminen on pitkälti vapaaehtoisten maallikoiden varassa ja sen musiikki on nykyaikaisemman kuuloista kuin tavallisen messun virret ja liturginen musiikki.

En ole aikaisemmin ollut Tuomasmessussa, joten tämä oli mielenkiintoinen kokemus. Itse taidan kyllä hieman enemmän pitää perinteisestä messun kaavasta ja virsistä, olen sillä tavalla vähän vanhanaikainen. Mutta minusta on hyvä että on erilaisia mahdollisuuksia viettää jumalanpalvelusta. Tuomasmessu taitaa puhutella melkoisen suurta ihmisjoukkoa, koska ne vetävät aina kirkot täyteen.

(Kuva on otettu ennen messun alkamista. Minulla on kuin onkin tarpeeksi järkeä siihen etten kuvaa leluja jumalanpalveluksen aikana. ;) )


During the Thomas-mass they also have small altars around the church. People can go see them to spend a moment of prayer. This altar was nativity-themed and I think the figures were especially beautiful. I've always had a thing for nativity-scenes. I only have two modern nativity scene sets, one of which is a Playmobil one. I'd really like to own a beautiful antique nativity scene one day.

---
Tuomasmessun aikana kirkossa on myös eri puolilla pieniä alttareita, joita voi mennä katsomaan ja viettää hetken hiljentyen ja rukoillen. Tämä alttari oli seimi-teemainen ja sen figuurit olivat minusta erityisen kauniita. Olen aina pitänyt seimi-asetelmista. Omistan vain kaksi modernia seimeä, joista toinen on Playmobil-seimi. (minkäs lelukeräilijä itselleen mahtaa. ;) Olisi kiva joskus omistaa sellainen oikein vanha ja tunnelmallinen seimiasetelma.

4 comments:

 1. Kiljahdin sisäisesti, kun näin mikä kuva ilmestyi esiin painettuani "lue lisää"-linkkiä :D Alpakka kirkossa! Sitä ei ihan näe joka päivä! Voihan ihanuus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehheh, joo... Aobaca on kristitty alpakka. ;) Yritin olla varsin huomiotaherättämätön etten vaan pilaisi kenenkään hartaita tunnelmia ja salavihkaisesti nappailin kuvia kirkonpenkistä.
   Kiva että tämä aiheutti ihastusta eikä vihastusta. :)

   Delete
 2. Nyt on kyllä kiltämättä mielenkiintoinen yhdistelmä, alpakka ja kirkko :D. Eipä olisi tullut mieleenkään. Tosin kirkko paikkana on minulle lähinnä ollut negatiivisten tunteiden takia epämiellyttävä, valitettavasti mm. turhan monien hautajaisten takia. Lapsena ehkä enemmänkin nautti jouluhartauksista sun muista kirkossa. Ehkä siksi alpakka kirkossa onkin hyvin sykähdyttävä kuva minulle hyvällä tavalla. Jokin mukava asia ympäristössä voi hyvinkin muuttaa suhtautumista toisiin asioihin, tai jotain sellaista xD. Hyvin sekaista. No hyvää joulua kuitenkin ^^

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvää joulua! :3 Kiva jos kuva onnistui vaikuttamaan positiivisella tavalla kirkko-näkemykseen. :)
   Tässä kuvan kirkossa pidettiin mummoni siunaustilaisuus ja melko pitkään siellä käydessä tuli minulle päällimmäisenä mieleen ne hautajaiset. Mutta nykyisin näen kirkon taas samana vanhana kirkkona jossa mummin kanssa käytiin jumalanpalveluksissa ja katsomassa pääsiäisnäytelmää. Tavallaan iloiset muistot ovat tulleet voimakkaammiksi kuin surulliset. :)

   Delete